KeLiNcIcOmEl

nAiK JaNgAn mEmIjAk LaWaN...JaTuH JaNgAn mEmAuT KaWaN

Khamis, Oktober 25, 2012

Aidil Adha Datang Lagi


Sekali lagi antara hari besar Umat Islam bakal menjelma menghiasi langit 1433 Hijriah.. di saat ini seluruh Umat Islam yang berada di Tanah Suci sedang berhimpun di Padang Afarah iaitu perhimpunan kemuncak setiap kali ibadah haji bertandang. 

KOTA MEKKAH

Kota Mekah Kota Sejarah
Bumi Tandus Penuh Barokah
Bumi Terpilih Adanya Baitullah
Lambang Kebesaran Dan Keagungan Allah

Setiap Kali Zulhijjah Menjelma
Kota Mekah Tambah Meriah
Berduyun Manusia Berbilang Bangsa
Datang Beribadah Mencari Keredhaannya

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaikala Syarikala Kalabbaik
Innal Hamda Wanni'mata
Laka Wal Mulk
La Syarikalak

Ibadah Haji Suatu Perintah
Bagi Yang Mampu Wajib Menunaikan
Untuk Melengkapkan Rukun Islam Kelima
Kemuncak Ibadah Ummat Semua

Di Mekah Juga Quran Di Turunkan
Mukjizat Terbesar Nabi Muhammad
Kitab Yang Suci Anugerah Ilahi
Penunjuk Jalan Menuju Allah

Tersergam Berdiri Baitullah
Di Setiap Musim Dihias Indah
Tempat Mengadap Semua Wajah
Lambang Perpaduan Seluruh Ummat


video


Selasa, Oktober 02, 2012

Roselle @ RoMpIn

Tempat : Kampung Parit Raja, Rompin, Pahang
Produk : Roselle

Nie lagi pengalaman baru.. masuk kampung ajer banyak cerita yang boleh dikongsi.. kali nie pasal Roselle lak..walaupun dah banyak kali minum kordial, n jeruk Roselle nie tp nie 1st time dapat tengok real punyer dari penanaman, tuai hinggalah ke kehidupan orang-orang kampung yang mengusahakan tanaman nie. Meh aku cite sket pasal Roselle nie :) 

Roselle merupakan tanaman semusim dengan pokok yang bersaiz renik dan boleh tumbuh pada ketinggian 205 sm. Tempoh hayat ekonominya ialah enam hingga sepuluh bulan. 

Batangnya berwarna merah gelap dan biasanya pokok akan lodge semasa matang kecuali pangkasan dibuat. Daunnya berwarna hijau dan semasa peringkat awal, daun berbentuk bujur ke bentuk tiga jari. Pokok mula berbunga pada usia 45 hingga 60 hari selepas ditanam dan sekuntum bunga akan keluar pada setiap ketiak daun. 

Roselle hidup subur di tanah mineral dan tanah bris dan penanaman di tanah bris memerlukan pengairan dan pembajaan yang baik. 


1- Pokok Roselle
2- Pisau untuk meneluarkan biji Roselle
3- Bunga Roselle
4- Roselle 


Nama ajer pisau tapi penggunaannya hanya menyocok bunga Roselle dari bawah untuk mengeluarkan biji Roselle. Sebatang pisau nie leh boh dalam 6-7 Roselle nie then baru boh dalam bakul pulak untuk di basuh. 


Nie lak antara penduduk kampung yang mengusahakan tanaman Roselle nie.. kalau ikut apa yang diorang bagi tau permintaan Roselle nie memang tinggi sampai permintaan melebihi pengeluaran. Ada di kalangan penduduk kampung memperolehi RM 800 - RM 1000 hasil pendapatan mengusahakan tanaman Roselle nie.  Tapi apa yang menjadi masalah kat diorang nie ialah benih untuk tanam Roselle nie susah nak dapat, & Jabatan Pertanian jugak susah nak supply coz banyak sangat orang yang nak. Masalah lain is ada juga pengusaha yang xleh nak catch up kutipan Roselle nie coz tanah luas, hasil banyak tapi xcukup orangnya yang nak kerja n kutip hasil tanaman nie.. maka banyak juga Roselle yang gugur n rosak. 


The ending is..orang2 yang ke Kampung Parit Raja, Rompin, Pahang.. Jauh Perjalanan Luas Permandangan & Banyak Pengalaman... :) 

Recent Posts

PrInSiP Ku...

bErUnDuR BuKaN BeErTi mEnGaLaH TeTaPi mEnYuSuN StRaTeGi uNtUk MenErUsKan pErJuAnGaN :)